KTC Beringen

Kidstennis
Kidstennis
Kidstennis is het opleidingsconcept van Tennis Vlaanderen voor kinderen vanaf 3 jaar. De opleiding is opgedeeld in vaardigheidsniveaus die telkens een andere kleur hebben. Kinderen leren stap voor stap tennissen op een aangepast terrein met een ander type bal. Een speler beleeft niet alleen veel plezier, maar leert ook op een kwaliteitsvolle manier tennissen. 
Hoe zijn de kleuren opgebouwd?

In tennis speelt je klassement een belangrijke rol, maar dit is voor jonge kinderen nog niet van toepassing. Nochtans is het belangrijk op iedere leeftijd een gevoel van vooruitgang te ervaren. De 5 Start to Tennis kleuren zorgen ervoor dat er naar een doel kan gewerkt worden.

Wit (3-5 jaar)

Klein begonnen, groot gewonnen! Wit is het eerste opleidingsniveau. Het vormt een goede en leuke voorbereiding op de verdere tennisontwikkeling. 

In deze kleur gaan kinderen op een plezierige manier bewegen en spelen in een tenniswereld. De algemene motorische vorming wordt gestimuleerd met coördinatie-oefeningen en algemene bewegingservaring met een eerste aanzet voor de verschillende technieken o.a. werpen en vangen, zwaaien, dribbelen, wandelen en lopen, slaan, …

Er worden verschillende balsoorten (van ballonnen tot mousse ballen) gebruikt in deze lessen. 

Blauw (5-7 jaar)

Blauw is het 2de opleidingsniveau. De kinderen spelen op een kleiner aangepast terrein over de breedte van het enkelterrein (2,75m op 8,23m). 

In Blauw leert het kind kennismaken met tennis via allerlei tennisspelletjes waarbij ze leren het juiste contactpunt te vinden. Deze tennisspelletjes zijn functioneel : ze leggen de basis om correct te leren tennissen. Het kind leert dus al spelend tennissen. Veel spelen en plezier beleven is de doelstelling. 

Naast verschillende balsoorten, wordt er gespeeld met de rode softbal.

Rood (7-9 jaar)

Rood is het 3de opleidingsniveau. De kinderen spelen over de breedte van het dubbelterrein (5,5m op 11m). 

In dit niveau worden de tennisbewegingen groter: je leert je slag voor te bereiden en uit te zwaaien. De eerste stappen in het spelen van echte wedstrijdjes worden gezet, waarbij plezier beleven centraal blijft staan. Coördinatie blijft een belangrijk element in Rood. 

Er wordt gespeeld met de rode softbal. 

Oranje U9 (9-10 jaar) 

Oranje is het 4de opleidingsniveau. De kinderen spelen op een korter en smaller terrein (lengte = 18m x breedte = 6,50m). Hoogte net : 0,80m.

Het kind leert het punt starten met een bovenhandse opslag. Ook tactische accenten worden belangrijker: je leert ‘diep’ en ‘breed’ spelen. Ook worden de eerste stappen in het dubbelspel gezet. Ook in het opleidingsniveau Oranje blijft plezier beleven centraal staan.

Er wordt gespeeld met een oranje softbal.

Groen U11 (10-12 jaar)

Groen is het laatste opleidingsniveau. De kinderen spelen op een verkorte versie van het volledige terrein. (lengte = 21 meter x breedte = maxitennis enkelspelveld). Nethoogte: maxitennis.

In groen wordt de techniek van de tennisslagen verder uitgebreid en geperfectioneerd. Ook wordt er geleerd bepaalde tactieken toe te passen zoals scoren, doen mislukken,…  Ook wordt er gewerkt op het sterk starten van het punt door het verbeteren van de bovenhandse opslag en terugslag. 

Ook mentale vaardigheden komen aanbod in dit opleidingsniveau.

Bij U11/2, U11/3 en U11/4 wordt er gespeeld bij een groene bal. Bij U11/1 wordt er gespeeld bij een harde bal. 

Wat na het groene opleidingsniveau?

Na het opleidingsniveau groen worden er ook lessenreeksen aangeboden voor jeugdspelers, dit zowel op recreatief als competitief niveau.